burčák

Co je vlastně burčák?

Slovo burčák aktuálně uvidíte velmi často. Jedná se o oblíbený sladký nápoj z hroznů, který je pro většinu lidí znamením konce léta. Zatímco v minulých letech byl burčák dostupný už v srpnu, letos se nám trochu opozdil. O co se vlastně jedná a seženeme ho už někde?

Co to vlastně je?

Burčák je vlastně jednou z fází tvorby vína. Jedná se o zkvašený mošt z vinných hroznů. Mnoho lidí se domnívá, že se jedná o samostatný produkt. Pravdou ale je, že bez burčáku by nebylo vína. Určitě víte, že čím déle necháte burčák „pracovat“ a kvasinky působit, tím více alkoholu se v něm bude nacházet. Kdybyste nechali šťávu dojít až do konečné fáze, opravdu by vám vzniklo víno.

Během kvašení se zkrátka postupně zvyšuje poměr alkoholu a snižuje množství cukru. Proto je na začátku burčák tolik sladký. Kvašení samozřejmě pokračuje a následkem toho nám postupně vznikne mladé víno.

Přečtěte si také: VYPĚSTUJTE SI POKOJOVÉ ROSTLINY Z TOHO, CO MÁTE DOMA

Jaké má burčák fáze?

Oblíbený nápoj můžeme rozdělit na vinný mošt, který má opravdu mnoho cukru a téměř nulový alkohol. Poté rozlišujeme mošt ve varu, kde už kvasinky pracují a poměr cukru se zmenšuje. Po zlomení už začíná převládat alkohol a burčák se přeměňuje v mladé víno.

Který je nejlepší?

Výběr vína je jen na vás, obecně se říká, že modré hrozny, ze kterých se červený burčák dělá, v sobě mají intenzivnější chuť a zabarvení. Ve výsledku jsou ale oba druhy moštu vynikající.

Burčák už v tuto chvíli seženete u všech vinařů, ačkoliv v minulých letech jste jej ochutnali už mnohem dříve. Stojí za tím bohužel aktuální klimatické podmínky, které opozdily zrání hroznů.

Přečtěte si také: OVOCE JE LETOS VELMI MÁLO, NEJMÉNĚ JE MERUNĚK