alobal

Víte, jak správně použít alobal?

Alobal je univerzálním pomocníkem, který nechybí asi v žádné kuchyni. Nejčastěji ho využijete při pečení a grilování, má ale i další využití, která doma oceníte. Ukážeme vám dnes, kterou stranu použít pro pečení a která je lepší pro skladování věcí. Taky se dočtete, co byste rozhodně do alobalu dávat neměli.

Na co vše se dá hliníková fólie použít?

Alobal je součástí každé kuchyně a nesmí chybět ani na žádné letní grilovací party. Díky jeho funkčním vlastnostem vám urychlí pečení a zpracování pokrmů a zároveň při jejich uchovávání udrží jejich původní teplotu.

Dvě tváře alobalu

Určitě jste si všimli, že má alobal dvě strany – jednu lesklou a druhou matnou. Různost stran vzniká při samotné výrobě hliníkové fólie a jejich rozdílný vzhled využijete i při používání. Zatímco matná strana pohlcuje teplo, lesklá jej odráží. Pokud tedy pečete maso, špízy nebo grilujete hermelín, obraťte fólii matnou stranou ven, aby teplo pronikalo do jídla. Jestliže chcete udržet jídlo nebo jej ponechat v troubě, aniž by se spálilo, zabalte ho do fólie lesklou stranou ven.

Přečtěte si takéTIPY, JAK DOMA VYHUBIT OCTOMILKY A MOLY

Čemu se musí vyhnout?

Alobal je velmi dobře tvárný, a tak z něj lehce uděláte formu na grilování masa, zabalíte do něj hermelín nebo jiné sýry, nebo vytvoříte alobalovou misku na zeleninu. Také do něj zabalíte jídlo, u něhož chcete udržet jeho teplotu. Jsou ovšem jisté potraviny, které by se měly styku s hliníkovou fólií raději vyhnout.

Alobal velmi reaguje na kyselé nebo příliš slané pokrmy, které u něj způsobují vylučování hliníku. Ten se poté dostává do jídla a může škodit vašemu organismu.